Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ίλιον - Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας: Βίλα Κωνσταντινίδη ζητά η Αλληλέγγυα πόλη



Βίλα Κωνσταντινίδη: Ένα αναξιοποίητο δημοτικό ακίνητο μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, που βρίσκεται στην περιοχή της Ραδιοφωνίας. Αγοράστηκε το 2001 από το Δήμο έναντι 81.000.000 δραχμών για να αναπαλαιωθεί το παραδοσιακό αρχοντικό και να λειτουργήσει σαν χώρος πολιτισμού. Ο χώρος αυτός δεν επισκευάστηκε και δεν αξιοποιήθηκε ποτέ. Μάλιστα, πολλά χρόνια αργότερα, το 2014, ο Δήμαρχος Ζενέτος, σε δημοτικό συμβούλιο ισχυρίστηκε πως το αρχοντικό έχει πολλά προβλήματα, πρέπει να κατεδαφιστεί και στη θέση του να κατασκευαστεί ένα ακριβές αντίγραφο.


Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας: Η νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ απευθύνεται στους ΟΤΑ α’ βαθμού της χώρας και στοχεύει στην ανάδειξη των δημοτικών κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής, αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, θα πρέπει να επιτευχθεί η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον ιστό της πόλης, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση των αστικών περιοχών. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι ύψους 50.000.000 ευρώ.

Παλιά κτίρια – νέα χρήση για την πόλη και τους πολίτες: Η ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης κάθε δημοτικού ακινήτου προς όφελος το πολιτών και της τοπικής κοινωνίας είναι απολύτως επιτακτική. Η μέχρι σήμερα εγκατάλειψη της Βίλας Κωνσταντινίδη, η χαρακτηριστική ολιγωρία και αδιαφορία της δημοτικής αρχής, αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο την αντίληψή της για τον πολιτισμό, την ιστορία και την αρχιτεκτονική. Ως “Αλληλέγγυα Πόλη”, προτείνουμε να εξετάσει ο Δήμος το ενδεχόμενο να εντάξει στην παραπάνω δράση το έργο της αναστήλωσης της Βίλας Κωνσταντινίδη προκειμένου να γίνει χώρος πολιτισμού και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.



Παρατίθενται βασικές πληροφορίες για τη νέα δράση του ΕΠΑνΕΚ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου